top of page

Waldorfpedagogiken

Enligt Rudolf Steiner skulle en Waldorflärare följa några riktlinjer, en av dessa var att intressera sig för hela mänskligheten. Kanske är det just detta globala intresse som gjort att waldorfpedagogiken under sina snart 100 verksamma år har spritt sig över hela världen.


Kristofferskolan är Sveriges första Fria Waldorfskola. ”Kristoffergruppen” började sin undervisning med 14 elever i oktober 1049. Hösten 1950 började en ny förskoleklass och skolan fick namnet Kristofferskolan.

 

 

I 1957 års skolberedning betecknades Kristofferskolan som landets enda friskola, i den meningen att ”skolan är uppbyggd efter en artskild och konsekvent genomförd pedagogisk idé” (waldorfpedagogiken).

 

Kristofferskolan är ritad av Erik Asmussen 1966 och den är vackert belägen på Fredrikslundshöjden i Bromma. En gammal allmänning, vilken har en intressant kulturell och naturgeografisk historia. Omgivningarna består av skog och parkmark, rik på spännande yttblock och slipade hällar. Vid huvudentrén till Stora Huset har man hittat fornlämningar, förmodligen från en gammal samlingsplats. Skolan har idag drygt 700 elever och erbjuder undervisning från förskola till gymnasiet.

 

 

Idag finns det över tusen waldorfskolor i drygt sextio olika länder. En allmänmänsklig skolform med sina rötter i ett starkt ideellt engagemang. Waldorskolorna finns till, tack vare ett enormt arbete från pedagoger, föräldrar och elever.

Det finns över tusen waldorfskolor i drygt sextio olika länder.

Kristofferskolan är Sveriges första Fria Waldorfskola.
IMG_0325.JPG
IMG_0372.JPG
IMG_0319.JPG
belin 2.jpg
Klassresor & utflykter

Genom hela Waldorfutbildningen uppmuntras klassresor som är kopplade till undervisningen. Klassen stärks som grupp, miljöombyte öppnar nya vägar för lärandet och att ”lära genom att uppleva” är en grundsten i skolans pedagogik Läs mer:

drake.jpg
Månadsfest

En gång i månaden inför lov och större högtider samlas elever, lärare och föräldrar i Stora Salen för att hålla de mycket uppskattade månadsfesterna. Olika klasser framför då inslag ur undervisningen som hela skolan får ta del av. Det kan vara allt från eurytmi och recitation till musik och sång.

Läs mer:

Norge9A.jpg
Resmål

Var åker man och andra tips

Klasser organiserar sig på lite olika sätt för att gemensamt och frivilligt samla in pengar till sin klasskassa. Här kommer en del exempel på vad olika elever har gjort. Vårstädning i trädgården, putsa fönster, tvätta bilar in och utvändigt. Bakluckeloppis och loppis bl.a på Brommaplan och Ekebyhovs slott. Sälja kakor/bröd mm. vid olika events. Läs mer:

bottom of page