top of page

Waldorfpedagogiken

Resmål

Var åker man och andra tips

Klasser organiserar sig på lite olika sätt för att gemensamt och frivilligt samla in pengar till sin klasskassa. Här kommer en del exempel på vad olika elever har gjort.  Vårstädning i trädgården, putsa fönster, tvätta bilar in och utvändigt. Bakluckeloppis och loppis bl.a på Brommaplan och Ekebyhovs slott. Sälja kakor/bröd mm. vid olika events. Tillverkning av olika slag till försäljning, panta burkar. Att ”Lussa” i december på olika företag är också populärt.

Klass 1&2 Utflykter i närområdet. Som att följa naturstigar, promenera i skogen (Judarn skogen t.ex.) eller besöka en äng. Sagoberättelse, inre bilder, läsförståelse, formteckning (matematik & geometri) lägger grunden för lärandet under de första åren i skolan.

Klass 3 Kallar vi Bondens år. Barnen lär sig om hantverk och traditionella yrken. Eleverna bygger hus, de besöker en bondgård, kardar ull eller kanske klipper får. Så och skörda grödor eller spannmål på skolgården är ett annat exempel. Eller så beger man sig till jordens inre och reser till Sala silvergruva eller Falu koppargruva.

Klass 4 som är kopplad till temat ”Nordens historia och mytologi. Från inlandsisen till vikingatiden och fram till den begynnande kristendomen”. Klassen gör t.ex en utflykt och guidad tour på Birka, rundvandring Hovgården med Kalle Runristare och övernattning i Kolarkojan på Adelsö, Mälaröarna.

Klass 5 Vandring eller en enkel cykeltur tidigt en morgon i den egna staden får eleverna att uppleva sin egna stad på ett helt nytt sätt. Botanikperioden i femman kopplas oftast samman med en vandring och övernattning i tält eller vandrarhem. Exempel är Sörmlandsleden.  Skololympiaden är ett uppskattat evenemang i samband med att eleverna studerar Grekisk mytologi. Waldorfskolor samarbetar nationellt för att mötas i en skololympiad

Klass 6 Geologi många klasser åker till Utö. Vissa klasser bokar en seglats med SY/Ellen.

Klass 7

Klass 8

Klassresan i nian är kopplad till temat ”Jordbruk och geologi alternativt historia & religion”. Eftersom geovetenskap ingår i ämnet geografi under året är det intressant att resa någonstans där berggrunden framträder tydligt. Exempel på resmål är Soleggen i Norge, Gotland, Skåne eller Utö i Stockholms skärgård (geologi). Att bo och arbeta på en biodynamisk gård i Sverige eller Europa (jordbruk) är ett annat alternativ och ett tredje resmål är att besöka Krakow och Auschwitz (historia och religion).

I klass nio läggs också en viss betoning på att eleverna ska ge tillbaka t.ex. i samarbete med resmålet de besöker.
Exempel på att ge tillbaka är att uppträda, ha konsert, ta med sig material att dela med andra waldorfbarn på en skola som är mindre priviligerad. Som tex. åkte en klass till Krakow och bodde på waldorfskolan under sin vistelse och tog med material från bokbinderiet och gjorde tillsammans periodhäften.

Klassresan i tolvan är en arkitekturresa. Eleverna, som haft undervisning i ämnet under året, får då möjlighet att studera en stads speciella byggnader. Många arkitekturresor under åren har gått till Barcelona, Prag och Grekland för att nämna några olika platser.

IMG_0325.JPG
IMG_0372.JPG
IMG_0319.JPG
bottom of page